Kuih Akok @ Kuih Tradisional Kelantan
AKOK.... org kelantan mana yg xkenal... yang xkenal tuh meh sini biar aku babab punggung dia hik3
kuih nie mmg sedap kalau orang yang membuatnya tu pndai buat...
masak dengan cara tradisional lagi sedap... tambah-tambah akok bunga... ermm mmg berair la mulut..
aku start puasa nie baru sekali je makan akok.. tu pun akok orang perlis buat... kering la bang xsdap
nie ada resipi aku nk share dengan semua reader.. jom usha usha
Bahan-bahan ( 36 biji )
* 5 biji telur
* 200 ml pati santan
* 100 ml air
* 150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
* 30 gram tepung gandum
* 3 helai daun pandan- disiat-siat
* 2 cubit garam halus
Cara-cara
1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.
resipi dari : http://www.myresipi.com
p/s kalau nk lagi sedap banyakkan telur..
Masak Cara Tradisional
-gunakan acuan bahulu
-panaskan dapur kayu anda
-letak acuan dia atas dapur
-letakkan sekeping zink kecil dan di atas zink tu letakkan bara api
selamat mencuba :D
Related Posts : Info,
tips
What's on Your Mind?
Write A Comment
Posted on Wednesday, August 17, 2011 by Nashrul hakimie, under Info, tips.